Slide 1
Slide 2
Oproep!
Huisdierbezitters gezocht voordeelname aan onderzoek
(PDF bestand downloaden)
Huisdieren een zegen of een zorg?
Huisdieren zijn voor veel mensen belangrijk. Ze geven gezelligheid en de gelegenheid zorg te bieden. Voor veel mensen biedt de verzorging van huisdieren ook structuur in het dagelijks leven. Huisdieren kunnen ook een belangrijk onderdeel zijn van de opvoeding van kinderen en een middel om in contact te komen met anderen. Sommige huisdierbezitters genieten vooral van het bijzondere uiterlijk van soorten en rassen.
Tegelijkertijd gaat er ondanks de goede bedoelingen van veel huisdiereigenaren nog wel het nodige mis bij het houden van huisdieren. Dan zijn huisdieren een zorg. Dit kan leiden tot problemen voor de omgeving (overlast) en problemen op het gebied van dierenwelzijn en gezondheid. Soms kunnen eigenaren de kosten en verplichtingen niet meer opbrengen.
Goede voorlichting is cruciaal voor het voorkomen van problemen. Inzicht in de overwegingen van huisdiereigenaren bij de aanschaf van dieren is belangrijk om te komen tot een goede voorlichting. Huisdierbezitters worden daarom opgeroepen om deel te nemen aan een online enquête. Resultaten van dit onderzoek zullen uiteindelijk bijdragen aan een beter welzijn voor huisdieren in Nederland. Wilt u als huisdierbezitter aan een online enquête meewerken?
Waar lette u bijvoorbeeld op toen u een dier aanschafte? Kwamen die verwachtingen uit? Maar ook, hoe maakt u een beslissing en vanuit welke waarden en vanuit welke persoonlijke eigenschappen. Met de resultaten van dit onderzoek kan voorlichting-op-maat worden ontwikkeld om zo de match tussen eigenaar en dier te verbeteren. Deze enquête bestaat uit zeven delen en vraagt ongeveer 15 minuten van uw tijd. De gegevens worden in het gehele onderzoek veilig en vertrouwelijk behandeld.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Lectoraat Welzijn van Dieren van Hogeschool Van Hall Larenstein te Leeuwarden, in opdracht van het ministerie van EL&I.
Het onderzoek is te vinden op http://www3.lei.wur.nl/selectsurvey1/TakeSurvey.aspx?SurveyID=9lM3l99
Oproep!
Oproep DNA-onderzoek ectopische ureteren (EU)
Medewerkers van de Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde, staan op het punt te starten met een onderzoek naar de erfelijke basis van het ontstaan van ectopische ureteren bij de Briard en andere rassen.
Voor dit DNA-onderzoek zijn bloedmonsters nodig van Briards waarbij de diagnose EU met zekerheid gesteld is.
EU is een erfelijke aandoening waarbij één of beide urineleiders niet in de blaas uitmonden maar voorbij de kringspier, in de blaashals, waardoor urinelekkage ontstaat.
Bij teven wordt dit op heel jonge leeftijd al duidelijk, pups met “natte buikjes”.
Bij reuen hoeft het niet altijd tot urinelekkage te komen omdat die een langere plasbuis hebben die omringd is door spieren die de functie van de kringspier kunnen opvangen.
Heeft u een Briard met EU?
Neem dan contact op met dr. Anne Kummeling, specialist chirurgie via A.Kummeling@uu.nl
U hoeft voor de bloedafname niet naar Utrecht te komen; dit kan desgewenst bij u thuis gebeuren.
Hoe meer bloedmonsters, hoe groter de kans dat er in de toekomst een DNA-test ontwikkeld kan worden hetgeen de gezondheid van de Briard en andere rassen ten goede komt.
Handboek ‘fokken van rashonden’
Handboek ‘fokken van rashonden’ gratis digitaal beschikbaar
De Raad van Beheer, het overkoepelend orgaan op het gebied van rashonden in Nederland, werkt samen met het ministerie van EL& I aan de vermindering van inteelt bij rashonden met een stamboom. De Raad van Beheer financiert sinds 2011 samen met het ministerie het project verwantschap. Het project verwantschap heeft tot doel het zorgvuldig bewaken en beheren van populaties van rashonden met een stamboom.
De uitvoering van het project ligt bij wetenschappers van Wageningen University & Research center.
Daarnaast is er een klankbordgroep ingesteld met vertegenwoordigers uit de sector en diverse welzijnsorganisaties.
Inzicht in verwantschap en inteelt
Een groot probleem binnen de fokkerij van rashonden is de toename van inteelt binnen een populatie. Inteelt kan een nadelig effect hebben op de gezondheid, vruchtbaarheid en conditie en kan leiden tot een toename van de geboorte van dieren met erfelijke gebreken. Via het project Verwantschap krijgt men inzicht in de situatie binnen een hondenras. Van daaruit kan men vervolgens gericht maatregelen nemen om de welzijns- en gezondheidssituatie in een hondenras te verbeteren.
Analyse pilotrassen met software
In het project is software ontwikkeld om inteelt te kunnen analyseren en voorspellen. Er is gestart met drie pilotrassen: de Golden Retriever, de Saarlooswolfhond en de Teckel. In het project wordt samengewerkt met betrokken rasverenigingen van deze drie pilotrassen te weten de Golden Retriever Club Nederland, Algemene Vereniging Liefhebbers Saarlooswolfhonden en de Nederlandse Teckelclub.
Handboek ‘fokken van rashonden’ gratis digitaal beschikbaar
Naast het computerprogramma voor de analyse en advisering maakt ook een handboek ‘fokken van rashonden’ onderdeel uit van het project. Dit handboek is geschreven om de benodigde kennis voor verantwoorde fokkerij en genetisch beheer bij rasverenigingen en fokkers te bevorderen. Dit handboek is gratis digitaal beschikbaar via www.raadvanbeheer.nl/boekverwantschap
Vervolg in 2013 voor rasverenigingen
De resultaten van de analyse van de drie pilotrassen worden eind dit jaar verwacht. Vervolgens zal er in 2013 door de Raad van Beheer gestart worden met de analyse van de overige hondenrassen.
Voor de rasverenigingen is het resultaat van het programma dat men inzicht krijgt in de situatie op het gebied van inteelt en verwantschap van het ras. Hierdoor kan men een verantwoord duurzaam fokbeleid per ras ontwikkelen.
Voor de fokkers is het resultaat dat men een beter inzicht krijgt in de situatie van het totale ras. Het inzicht blijft niet alleen beperkt tot het inzicht in de eigen foklijnen. Hierdoor krijgt men een beter inzicht in de consequenties bij de keuze van fokdieren. Via een advies vanuit het systeem kan een fokker verantwoorde keuzes maken voor de inzet van fokdieren.
Het project verwantschap van de Raad van Beheer en de overheid is een goed vervolg en past binnen de toekomstvisie van de Raad van Beheer op weg naar een gezonde rashond.
Voor meer informatie over het duurzame fokbeleid zie www.raadvanbeheer.nl/fokbeleid
Traditionele Snertwandeling ‘Bussloo’
UV-examen
Beste sportieve Briardmensen, om alvast in je nieuwe agenda te noteren:
Op zaterdag 8 juni 2013 wordt er weer een UV-examen georganiseerd, ditmaal rondom Utrecht, Keurmeester is de dhr. A. Stappers.
UV staat voor Uithoudings Vermogensproef en is een officieel werkhonden examen. Het examen staat open voor alle rassen, maar we willen natuurlijk zoveel mogelijk Briards naast de fiets zien.
Meer hierover in het maart/april blad van 2013
Voor PDF bestand KLIK HIER
Voor info en aanmelding: Inge de Vries, KLIK HIER
Gedragstest Nederlandsche Briard Club te Eibergen
Op zaterdag 4 mei 2013 organiseren we weer een gedragstest voor onze Briards.
De locatie is als vanouds. We mogen weer gebruik maken van het terrein van de Eibergse Honden Dressuur Club, gelegen aan de Vaarwerkweg te Eibergen.
Met dank aan Han Boeijink, oud-secretaris Gedragscommissie.
De inschrijving staat open voor honden vanaf 15 maanden.
Het inschrijfgeld bedraagt € 50,00 per hond. Zodra dit bedrag is overgemaakt naar
ING rekening 48 98 62 t.n.v. Penningmeester Nederlandsche Briard Club te Elst onder vermelding van de volledige naam van de hond, wordt de aanmelding geaccepteerd.
Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Zodoende behandelen we de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst van uw aanmeldingsformulier, kopie stamboom en de betaling, ontvangt u van ons verdere gegevens.
U dient om 10.00 uur aanwezig te zijn. Na een instructie en uitleg inzake het testverloop door Anna Hempen, beginnen we om 11.00 uur met de gedragstest. De gedragskeurmeesters zijn de heer Frans Hendriks en de heer Rob Bouwman.
Belangstellenden zijn welkom om de test bij te wonen. Er is een kleine kantine aanwezig waar u een eenvoudige lunch en drankjes kan bestellen.
Uw aanmelding + kopie stamboom kunt u sturen naar:
Het secretariaat van de Gedragscommissie van de NBC, t.a.v. Chris-Jan Thiele,
Hoofdstraat 50, 9973 PG Houwerzijl
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met:
Chris-Jan Thiele Tel: 0595-402441 / 06-22391767 mail: KLIK HIER
Anna Hempen Tel: 06-29606145 mail: KLIK HIER
Note:
Bent u van plan zich met uw hond te laten inschrijven voor het Selectieweekend + de Gedragstest op 7 september 2013, dan is het verstandig om nu al de gedragstest te doen. U en uw hond hebben die dag al genoeg drukte te verduren met de keuringen. (Om geselecteerd te worden is een positieve gedragstest vereist).
“Omgaan met Inteelt en Verwantschap binnen de fokkerij”
Wanneer:
zaterdag 18 mei 2013 11:00 uur te Woudenberg
(Partycentrum de Schimmel)
De toegang is gratis
Meer info KLIK HIER
Clubmatch 2013
Definitieve sluitingsdatum Clubmatch 28 -04-2013!!!!!!!
Zie evenementen-Clubmatch voor meer info.
Wandeling op ”Het Leesten” te Ugchelen zondag 26 mei
Zondag 26 mei trekken we er lekker op uit door de bossen en over de heidevelden van het mooie gebied “HET LEESTEN” in Ugchelen.
Wandelen in de buurt van Apeldoorn. Die mogelijkheid is er zeker. Er is een schitterend wandelgebied aan de rand van Apeldoorn, tussen Apeldoorn en Hoenderloo. Een plek waar de honden op veel plaatsen los mogen lopen. Er is een grote kiosk aanwezig waar u kunt genieten van een lekker kopje koffie of zelfs een heerlijke lunch kunt gebruiken. Tevens is er een toilet aanwezig.
Wij verzamelen om 11.00 uur bij de kiosk “HET LEESTEN”, Hoenderloseweg, 7339 GG Ugchelen en we vertrekken om 11.30 uur. We wandelen dan met loslopende hond door een fraai bosgebied, afgewisseld door mooie heidevelden. Het is hier echt genieten van de natuur. Het is een wandeling voor jong en oud, dus neem gerust uw kinderen mee.
Voor de jonge honden is er een kortere wandeling zodat ook zij met hun leeftijdsgenoten kunnen meedoen aan deze middag. Wandelt u mee? Bel of mail ons even zodat we weten of u met een volwassen of een jonge hond komt. Dit in verband met een eventuele alternatieve route voor de pups. Voor eventuele informatie kunt u bellen naar: Willy en Bert Hulleman (tel. 055-5416519) of mailen naar a.th.j.hulleman@upcmail.nl
Verzamelpunt ”HET LEESTEN”, Hoenderloseweg, 7339 GG Ugchelen 055-5337241 of info@hetleesten.nl ”HET LEESTEN” is gemakkelijk te bereiken vanaf de A1. U neemt afslag 19 en rijdt richting Hoenderloo.
Na restaurant ”de Cantharel” (aan uw rechterzijde) neemt u de 2e afslag links. Daarna gaat u in de bocht meteen weer naar rechts en volgt dit pad. U komt dan, nadat u een wildrooster oversteekt, aan op het
parkeerterrein achter de kiosk. Voor meer informatie en uitgebreide routebeschrijving zie: www.hetleesten.nl Willy en Bert Hulleman
symposium
Informatie over het symposium dat Kunogonda komend najaar voor de kynologie gaat organiseren over het certificeren van rashondenfokkers.
Het symposium vindt plaats op 9 november te Woudenberg. De inschrijving is vanaf vandaag geopend.
Voor meer info : KLIK HIER
Juridische aansprakelijkheid rashondenfokkerij
Op de site Recht voor de rashond wordt ondermeer inzage gegeven in de de juridische aansprakelijkheid van de zorgvuldige rashondenfokker.
Briardweekend 7-8 September
Elk jaar organiseert de NBC in september het Briardweekend met mogelijkheid tot overnachten op het terrein. Dit jaar vind het evenement plaats op 7-8 September.
Inschrijven is vanaf nu mogelijk , download hier het inschrijfformulier / Online
Er is een klein foutje in het inschrijfformulier ,
B.B.Q / Grillen is op zaterdag 7 September en niet zondag 8 september.
Op zaterdag vindt de evaluatie en selectie van de volwassen Briards plaats met de mogelijkheid aan de officiële gedragstest voor de Briard (verplicht voor de selectie) mee te doen. Het gaat hierbij om de fokgeschiktheid van de geshowde honden. De zaterdag wordt afgesloten met een gezellige barbecue of andere gezamenlijke maaltijd.
Op zondag is de jonge hondendag, een gezellige boel met reünies van vele nestgenoten. Per nest worden de jonge Briards bekeken en beoordeeld. Voor elke hond is er een keurrapportje. Leuk om kennis te maken met het showen op een ongedwongen manier. Er is een gedragstestje en een snuffelles behendigheid. Aan het eind van de dag worden de beste jonge honden en nesten per leeftijdscategorie gekozen.
Slide 1
RAAD VAN BEHEER fokkers tour 2013.
In oktober organiseert de Raad van Beheer weer haar jaarlijkse Raad van Beheer Fokkerstour met medewerking van Eukanuba en Proteq Dier & Zorg.
De editie van 2012 was zeer succesvol: in totaal 15 sessies, 9 reguliere sessies en 6 extra vervolgsessies, met in totaal bijna 750 deelnames.
We hebben drie zeer ervaren en gerenommeerde sprekers bereid gevonden om hun visie en kennis met de rashondenfokkers te delen.
De Fokkerstour 2013 zal bestaan uit 9 sessies, verspreid over 3 locaties in Nederland.
Per sessie is er plaats voor 70 deelnemers en vol = vol. Er zullen dit jaar dus geen extra vervolgsessies worden ingepland.
Amsterdam Winner Show.
Amsterdam Winner Show op 14 / 15 December.
KLIK HIER voor meer info.
Oproep!!!!!
Op onze website (www.briard.nl) hebben wij een pagina gewijd aan alle mogelijke sporten die u met uw Briard kunt beoefenen. Deze sporten variëren van behendigheid, waterwerk , schapendrijven , IPO, Ralley-O en nog veel meer.
Neem eens een kijkje op deze pagina en laat u verbazen over alle mogelijke sporten die u met uw Briard kunt beoefenen. Deze pagina willen wij graag uitbreiden met foto’s van onze leden waarbij ze genoemde sporten uitvoeren.
Hebt u leuke, mooie, grappige of stoere actie foto’s en vindt u het leuk om deze foto terug te zien op onze website, stuur deze dan digitaal naar secretaris@briard.nl
Slide 2
Cyno Campus
Namens de Cyno Campus, een onderdeel van KNK Cynophilia, breng ik u graag op de hoogte van de lezing “Revolutionaire ontwikkeling in DNA-onderzoek en verwantschap” welke op zaterdag 12 oktober aanstaande speciaal voor verenigingen wordt verzorgd op de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. De spreker is de CEO van Genoscoper Laboratories te Finland.
Voor meer info KLIK HIER